ZIMOWY TRENING NA NARTACH BIEGOWYCH
Narty biegowe to doskonały pomysł na aktywne spędzanie czasu zimą. To bardzo dobra forma rekreacji bez względu na poziom kondycji czy wiek. Proponujemy Państwu udział w zajęciach z instruktorem, który wprowadzi Państwa w tajniki różnych technik poruszania się na nartach biegowych. Będą mogli Państwo przećwiczyć zarówno technikę klasyczną jak i łyżwową oraz spróbować biegania na nartach.
NAUKA SNOWKITE
Snowkite, czyli jazda z latawcem na desce snowboardowej lub nartach po zamarzniętych jeziorach lub polach pokrytych śniegiem. Nauka zaczyna się od zajęć teoretycznych: poznanie budowy i konstrukcji latawca, zasad sterowania latawcem, zasad bezpieczeństwa. Następnie po wyposażeniu w sprzęt: trapez, kask, latawiec, narty lub deskę, można przejść do zajęć praktycznych. Kolejnymi krokami będzie przygotowanie sprzętu, nauka sterowania latawcem treningowym, nauka startowania i lądowania dużym latawcem, start z deską snowboardową lub nartami, jazda w dwóch kierunkach. Nauka gwarantuje wspaniałą zabawę oraz dużo adrenaliny po pierwszych udanych startach.
LATANIE NA BOJERACH
Bojery to pojazdy napędzane siłą wiatru, poruszające się po tafli lodu dzięki przymocowanym do nich płozom. Napęd stanowi żagiel. Nauka zacznie się od kilku krótkich informacji teoretycznych na temat latania po lodzie, sterowania bojerem oraz zasad bezpieczeństwa. Po krótkim szkoleniu, uczestnicy poprowadzą bojery pod okiem instruktorów. Do dyspozycji będą jednoosobowe bojery typu DN oraz dwuosobowe typu Monotyp XV. Na środku jeziora na uczestników czekać będzie rozgrzewająca herbata oraz ciepłe przekąski.
WSPÓLNE GOTOWANIE ORAZ WIECZORNA KOLACJA
Na wspólne gotowanie proponujemy wyjątkowe, warmińskie fondue, które jest serwowane tylko w tym regionie Polski. Uczestnicy biorą udział we wszystkich etapach powstawania dania, takich jak: przygotowanie i przyprawienie ryb oraz mięsa, a następnie pieczenie ich w specjalnych kociołkach przyrządzanie przystawek i sałat przyrządzanie dressingów do ryb i mięs oraz gotowanie ryżu przygotowanie deserów: wykonanie sakiewek z usmażonych wcześniej naleśników, w których zapieka się prażone jabłka z miodem. Całość przygotowania nie trwa dłużej niż godzinę.
DEGUSTACJA SERÓW OD LOKALNEGO PRODUCENTA
Właściciele Ranczo Frontiera zapraszają do zapoznania się z procesem produkcji warmińskich serów oraz degustacji ich rozmaitych gatunków. Sery są wytwarzane w niewielkiej serowni, z mleka surowego, z zastosowaniem tradycyjnych receptur i przy całkowitej rezygnacji z chemii. Uzyskały certyfikat ekologiczny „Ekogwarancja”, potwierdzający, że cały proces produkcji, począwszy od uprawy ziemi, poprzez wytwarzanie pasz, żywienie i dojenie zwierząt, aż po przygotowanie gotowego sera, przebiega z wykorzystaniem wyłącznie metod ekologicznych. Sery z Ranczo Frontiera są produktem całkowicie naturalnym i niezwykle zdrowym. Degustacje serów możemy połączyć np. z degustacją polskich win.