KAMBUZ JACHTOWY
W zależności od szczegółowych ustaleń, część posiłków w czasie rejsu mogą przygotowywać samodzielnie uczestnicy, z produktów dostarczonych przez organizatora. Elementem tradycji żeglarskiej jest podział załogi na kilka 2- lub 3-osobowych wacht mających różne obowiązki. Przykładowo wachta kuchenna przez cały dzień przygotowuje posiłki dla całej załogi, te zaś są spożywane wspólnie na jachcie, w towarzystwie kapitana. Kolejnego dnia kuchenne obowiązki pełni następna wachta, dzięki czemu każdy dzień to nowe obowiązki i nowe wyzwania dla uczestników. Chorwacja słynie m.in. z owoców morza, a smak przyrządzonych samodzielnie na jachcie, wyłowionych z morza kilka minut wcześniej muli czy krewetek, pozostanie na pewno w pamięci na bardzo długo.
RESTAURACJA FOŠA-ZADAR
Restauracja Foša znajduje się w Zadarze w niewielkim porcie o tej samej nazwie. Restauracja łączy tradycyjne elementy Dalmacji z nowoczesnością zarówno w serwowanych potrawach jak i elementach wystroju. Specjalnością lokalu są owoce morza. Dużą uwagę przywiązuje się tutaj do tradycji oraz zdrowia – w menu przeważają dania kuchni lokalnej przygotowywane z miejscowych, naturalnych produktów.
W pobliżu wznoszą się obronne mury miasta pochodzące z XVI wieku, co w połączeniu z urokliwym portem tworzy bajkowy klimat.
RESTAURACJA KLIF - ACI MARINA PIŠKERA
Podczas pobytu w Parku Narodowym Kornaty zapraszamy do restauracji w ACI Marina Piškera. Przystań zlokalizowana jest na północnym wybrzeżu wyspy Panitula vela. Osłonięte od wiatru miejsce, wśród malowniczych widoków doskonale nadaje się na odpoczynek przy posiłku. Restauracja specjalizuje się w daniach kuchni śródziemnomorskiej. Po całym dniu spędzonym na wodzie, posiłek w restauracji przy marinie będzie znakomitym dopełnieniem żeglarskiego dnia.
RESTAURACJA TRAGOS-TROGIR
Restauracja Tragos znajdująca się w hotelu o tej samej nazwie specjalizuje się w daniach z regionu Dalmacji. Specjalnością są dania kuchni śródziemnomorskiej przygotowywane z wysokiej jakości lokalnych produktów. Całości dopełnia duży wybór Chorwackich win. W XVII wiecznych wnętrzach restauracji przeważają kamień oraz drewno. W ciepłe dni można posilić się na jednym z urokliwych dziedzińców należących do restauracji.
RESTAURACJA ADRIATIC GRAŠO-SPLIT
Restauracja Adriatic Grašo położona jest w jednym z najpiękniejszych miejsc wybrzeża Adriatyku – na klifie Sustipan u podnóża wzgórza Marjan. Kuchnia poza tradycyjnymi regionalnymi daniami serwuje dania kuchni francuskiej sporządzone według dalmackich przepisów, co niewątpliwie czyni to miejsce wyjątkowym. Piękne widoki oraz przemiła obsługa sprawiają, iż posiłki w Adriatic Grašo na długo pozostają miłym wspomnieniem.